aandeel stijging

Amerikaanse aandelen stijgen hoger; opbrengstpiek raakt tech

Amerikaanse aandelen behaalden een record, hoewel de stijgende rente op staatsobligaties bleef wegen op technologieaandelen. De dollar sprong.

 

De S&P 500 sloot hoger te midden van rally’s in financiële en industriële aandelen naarmate de rotatie in waardeaandelen werd hervat. De Nasdaq 100 Index-meter zakte ineen na het versnellen van vaccinaties in de VS en het passeren van de US $ 1,9 biljoen pandemie-reliëfwet zorgde ervoor dat de schatkistopbrengsten boven de 1,64 procent uitkwamen. De Dow Jones Industrial Average droeg bij aan zijn hoogste punt ooit.

 

“Er is iets meer volatiliteit dan normaal, vooral omdat er een aantal dwarsstromen is, zowel wind in de rug als tegenwind”, zegt Michael Reynolds, Chief Investment Officer bij Glenmede Trust Co. ASML koers van aandeel is omhoog.

 

 

Europese aandelen eindigden lager, met tech de grootste daling na het nieuws van Tencent. Een heropleving van het virus in Italië in combinatie met verdeeldheid over het COVID-19-vaccin van AstraZeneca Plc trof ook het sentiment. Burberry Group Plc steeg na een aankondiging dat het herstel in het vierde kwartaal sterker was dan analisten hadden verwacht.

 

De markten werden vrijdag opgeschrikt door de sterke stijging van de rente, nadat de relatief soepele verkoop van obligaties deze week de zorgen over de vooruitzichten voor vastrentende waarden had weggenomen. De golf van stimuleringsmaatregelen en de uitrol van vaccins in de VS dwingt investeerders opnieuw om het vooruitzicht van buitensporige inflatie onder ogen te zien. De focus ligt nu op het besluit van de Federal Reserve volgende week.

 

“We denken dat de Amerikaanse 10-jaarsrente nog meer te gaan heeft en 1,80 procent zou kunnen bereiken”, zegt Sebastien Galy, senior macro-strateeg bij Nordea Investment Funds. “Groeiaandelen blijven zeer gevoelig voor rente, wat nog steeds suggereert dat ze behoorlijk overgewaardeerd zijn.” Air France KLM koers andelen is verkocht.

 

Elders daalde de Europese schuld nadat de autoriteiten niet van plan waren de stimuleringsmaatregelen uit te breiden, ondanks hun belofte om de rente onder controle te houden. De olie daalde onder de 66 dollar per vat.

 

Dit zijn de belangrijkste bewegingen in markten:

 

Aandelen

 

De S&P 500 Index steeg 0,1 procent vanaf 16.00 uur. New York tijd.

 

De Dow Jones Industrial Average klom 0,9 procent in een zesde opeenvolgende opmars.

 

De Nasdaq 100 Index daalde 0,9 procent.

 

De Stoxx Europe 600 Index daalde met 0,3 procent tot 423, de eerste terugtrekking in een week.

 

Valuta’s

 

De Bloomberg Dollar Spot Index steeg 0,3 procent.

 

De euro daalde 0,2 procent tot US $ 1,1959.

 

Het Britse pond daalde met 0,5 procent tot US $ 1,3928, de grootste daling in meer dan twee weken.

 

De Japanse yen deprecieerde 0,5 procent tot 109,02 per dollar, de zwakste in ongeveer negen maanden.

 

Obligaties

 

Het rendement op tweejaars staatsobligaties steeg met één basispunt tot 0,15 procent.

 

Het rendement op 10-jaars staatsobligaties steeg met negen basispunten tot 1,63 procent, het hoogste in 13 maanden op de grootste stijging in meer dan twee weken.

 

Het rendement op 30-jarige staatsobligaties steeg met negen basispunten tot 2,39 procent, het hoogste in meer dan 14 maanden na de grootste stijging in meer dan twee maanden.

 

De Duitse 10-jaarsrente steeg met drie basispunten tot -0,31 procent, de grootste stijging in meer dan een week.

 

Grondstoffen

 

West Texas Intermediate ruwe olie daalde 0,6 procent per vat tot US $ 65,62.

 

Goudfutures bleven stabiel op 1.722,60 dollar per ounce.

 

Koper daalde 0,6 procent tot 4,11 dollar per pond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *